úterý 6. července 2010

Dingo - přítel, nebo nepřítel?

Zdravím. Tato otázka trápí většinu lidí. Pro mě jsou dingo nepřátelé. Ne snad proto, že by útočily na lidi, i když proto taky, ale z větší části kvůli tomu, že jejich příchod do Austrálie způsobil vyhlazení jednoho z nejdůležitějších druhů z ekosystému celého Australského kontinentu. Vakovlka. Tasmánské ďábly, čerty nebo jak chcete vytlačili téměř také, ale podařilo se je ještě zachránit. Také hubili mnoho jiných vačnatců. Hlavní problém spočívá v jedné nepřehlédnutelné věci ...

- dingo nejsou vačnatci. A v Austrálii žijí výhradně vačnatí savci. Samozřejmě potom ještě plazi, ptáci atd., ale veškeré procento savců na Australském kontinentě jsou vačnatci. Dingo ne. Jak se sem dostali?

Odpověď je velmi prostá. Dingo jsou invazním druhem, jež jihoasijští mořeplavci dovlekli na australský kontinent před několika tisíci lety. Zde se jejich přemnožení a přizpůsobení se biotopu projevilo zejména na původní fauně.

V 19. a 20. století byli vakovlci považováni za škodnou, jelikož podle farmářů zabíjeli jejich ovce. Ovšem ovce zabité vakovlky ani po kotníky nesahali ovcím zabitými psi dingo. Ale dingo nikdo neodezíral. Za každého zabitého vakovlka byla velmi tučná odměna, jež přiměla místní k jejich hubení. Ovšem i dingo jako takový vyhladil vakovlky, respektive přispěli k němu plnou mírou.

A proto se sami rozhodněte, zda-li považujete tyto "milounké pejsánky", kteří chladnokrevně vytlačily klíčové druhy svým zavlečením na rudý kontinent, za přátele, nebo nepřátele.

Pozn. Ovšem bylo by sobecké se hněvat jen na dingo, ale také na jejich zavlekovatele a na farmáře, kteří byli přistěhovalci, stejně jako dingo, a v dnešní době i brumby, lišky, zajíci, velbloudi a mnoho jiných zvířat.

Žádné komentáře:

Okomentovat