sobota 15. května 2010

Největší medvěd světa

Zdravím, dnes jsem zjistila něco, o čem jsem dosud ani nepřemýšlela. Jedná se o to, že Arctodus Simus Yukonensis nebyl největším medvědem světa! I s jeho zdánlivě nepřekonatelnými rozměry existoval ještě větší medvěd. Mimochodem, Arctodus simus vážil až 1 150 kg a v kohoutku měřil 1,7 m! Když se postavil na zadní, měl něco málo přes 3 m. Ale přesto existoval větší medvěd. Jedná se o poddruh medvěda ledního (Ursus Maritimus), který byl podle některých zdrojů prvním ledním medvědem a byl zároveň potomkem izolované populace medvědů hnědých, žijících na severním pólu. Kohoutek měl ve výši 1,83 m, byl dlouhý 3,7 m a vážil zhruba 1 200 kg. Jeho obrovské rozměry ho tedy korunují ještě vetším masožravým savcem, než byli ti druzí "největší", včetně Andrewsucha, Arctoduse Simuse a Sarkastodona (vzdálený příbuzný Hyaenodona a o něco bližší příbuzný machairodů).

pro porovnání velikosti všech medvědů (nejznámějších) vkládám obrázek















poslední = Arctodus Simus - za ním by měl být ještě větší - Ursus Maritimus Tyrannus (výše zmíněný poddruh medvěda ledního)




Porovnání














vlevo - Arctodus Simus, vpravo vpředu - Ursus Maritimus (medvěd lední), obrys - Ursus Maritimus Tyrannus (poddruh medvěda ledního, z latiny "medvěd přímořský hrozný")


Tohle je zatím vše ... příště budu psát o mořském medvědovi, který jedl pravděpodobně mořské měkkýše a žil většinu svého života v moři!

2 komentáře:

  1. Už od dávna čtu v odborné literatuře, že medvěd lední je dnes největším žijícím medvědem na světě a ať mi to teď někdo vyvrátí. Paja.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, dnes největším žijícím medvědem je medvěd lední, odborná literatura nelže. Ale předtím, než vyhynul, byl skutečně největším medvědem Ursus Maritimus Tyrannus. Jelikož vyhynul, na jeho místo nastoupil jeho bratranec, medvěd lední.

      Vymazat