neděle 1. srpna 2010

"DinoChicken"?


Zhruba před rokem médii probíhala zpráva o prvním vážném pokusu o Jurský park. Nepropadejme však euforii, tak daleko paleogenetika ještě nepokročila. Druhohorní dinosaury z jantaru klonovat nebudeme, nový projekt, jež poprvé vyřkl Jack Horner, jeden z nejvýznamnějších dnešních paleontologů. Svým projektem nás přivádí až na samý pokraj realizace podobné ambiciózní vize.

Ve středu pozornosti, a samým klíčem není ani žádná kostra ... zájem dnešních paleontologů a genetiků upoutává embryo kuřete, tedy vlastně minirapodního Theropoda. Jelikož už je celé kompletní DNA kuřete přečteno, jedná se o nejvhodnější možný objekt.

"DinoChicken", což je neoficiální název tohoto velmi zajímavého projektu, má za cíl jediné - s pomocí genetického inženýrství znovu vzkřísit tvora se znaky dinosaura, tedy ještě bez ptačích znaků, snad až na peří. Nejdůležitějšími znaky asi budou protáhlé přední končetiny zakončené ostrými drápy, zubaté čelisti - zmizí zobák a dlouhý ocas.

Jack Horner už dokonce vydal i knihu věnovanou tomuto tématu - How to Build a Dinosaur: Extinction Doesn"t Have to Be Forever ("Jak postavit dinosaura: Vyhynutí nemusí být navždy")

Nechme se tedy překvapit co nám věda ještě přinese.

Žádné komentáře:

Okomentovat